Hoppa till textinnehållet - Hoppa till aktuell information och nytt på webbplatsen -  - 
Till startsidan för webbplatsen Samordningsförbundet Västmanland - 
 - 
 - Dokumentationer / Lösningsfokuserade ledtrådar 2015

Marie och Frida
Marie och Frida

 

 

 

UNO-ett annat sätt att göra genomförandeplaner - workshop 2

Frida Andersson och Marie Hällström höll i denna workshop och ger här en kort sammanfattning av innehållet.

Frida och Marie
Marie Hällström och Frida Andersson presenterar.

UNO står för Utveckling och NyOrientering och hör till Socialkontor ekonomi som arbetar med försörjningsstöd.

UNO arbetar med personer som har haft försörjningsstöd under en längre tid. Åldern på dem vi möter är 18 år och uppåt, men det är framförallt personer födda på 80- och 90-talet som vi träffar. På UNO arbetar vi med lösningsfokuserade grupper och målet är att de personer som går hos oss ska komma fram till vad deras nästa lilla steg är för att komma närmare en egen försörjning/en egen inkomst. Vår workshop handlade om hur vi arbetar med våra LF-grupper inom myndighetsutövningen, samt vilka framgångsfaktorer vi sett.

Vi kallar ungefär 10 personer till varje gruppstart, gruppen träffas sedan vid 5 tillfällen under 3 veckor - 2,5 timme/gång. Vårt gruppupplägg utgår ifrån PLUS+S-modellen, nedan finns några exempel på vad deltagarna får göra på träffarna:

Träff 1 - Plattform

Här lägger vi tillsammans med deltagarna en gemensam grund för träffarna genom att deltagarna får prata om hur de vill ha det i gruppen. Vi fokuserar även under denna träff på att de ska lära känna varandra och de brukar som en del i det göra övningen ”En vanlig dag”. De får sitta i mindre grupper och prata om vad de gör om dagarna, vad de är mest nöjda med utav allt de gör och vad de helst vill utveckla. De får också prata om vilka erfarenheter de har med sig från de olika situationer som de befinner sig i, vi har sett att det är viktigt att vi bekräftar dem i detta för att de ska kunna gå vidare och tänka framåt vid kommande träffar.

Träff 2 - Lösningsscenario

Här använder vi bland annat en övning som vi kallar för ”Mål och delmål” och det är en slags variant av Mirakelfrågan. Kortfattat innebär övningen att vi pratar om hur de skulle vilja ha det i sitt liv om 2 år - vad som är deras drömläge, istället för att prata om mirakel. Vi brukar inleda övningen med en enklare genomgång av Maslows behovstrappa för att de ska få lättare att tänka i små steg.

Träff 3 - Undantag

Under den här träffen gör vi bl.a. övningen ”Mitt bästa jag” där de pratar om vad skillnaden är de dagar/stunder då de mår som bäst. De får sen brainstorma tillsammans i smågrupper om hur man kan göra för att vara sitt bästa jag varje dag eller så ofta som möjligt. Vi använder oss också av skalfrågor där vi utforskar vad de har med sig som gör att de står där de är idag.

Träff 4 - Steg

Den här träffen fortsätter vi att utforska vidare på skalan, vi pratar om hur de kommer att märka att de kommit ett litet steg längre upp, närmare sitt mål. Vi berättar också lite kort om möjliga planeringar och vilka verksamheter som finns i kommunen utifrån deltagarnas intressen och situationer.

Träff 5 - Sammanfattning

Vid sista träffen hos oss får deltagarna skriva en genomförandeplan där det nästa lilla steget är nedskrivet, vi sätter av en kort stund enskilt med alla deltagare för att gå igenom planeringen. Sedan tar deltagaren med sig sin genomförandeplan till sin handläggare på socialkontoret och presenterar vad de kommit fram till. Sista träffen får deltagarna också utvärdera träffarna på UNO som helhet och hur det har hjälpt dem att komma närmare sitt mål.

Några exempel på vad vi har sett som framgångsrikt i våra grupper är

  • En avslappnad miljö genom att vi exempelvis bjuder på kaffe och har bekväma fåtöljer.
  • Ett varierande upplägg där vi bland annat växlar mellan att ha enskilda övningar, övningar i smågrupper och övningar i helgrupp. Vi använder också olika sinnen som bilder och musik.
  • En kort uppstartsövning varje dag som hjälper dem att komma igång.
  • Att vi som gruppledare bjuder på oss själva och låter humor få en plats, precis som allvaret.

Kontaktinformation

Frida Andersson
frida2.andersson(at)vasteras.se

Marie Hällström
marie.hallstrom(at)vasteras.se

 -