Hoppa till textinnehållet - Hoppa till aktuell information och nytt på webbplatsen -  - 
Till startsidan för webbplatsen Samordningsförbundet Västmanland - 
 - 
 -  Dokumentationer / Lösningsfokuserade ledtrådar 2014

Jessica

Jessica Schmidt - presentation

Jag har arbetat som skolkurator i Rosengård i Malmö i sex år där jag fått möjlighet att träffa fantastiska familjer och ungdomar. Efter det arbetade jag två år med familjebehandling i Malmö kommun, på Familjeteamet, ett lösningsfokuserat team på fyra personer. Idag arbetar jag som skolkurator på Väståkraskolan F-9 i Trelleborgs kommun.

Det bästa med kuratorsarbetet är att jag träffar barn och ungdomar som är nyfikna på livet och att jag utifrån den lösningsfokuserade metoden kan fånga upp deras resurser och goda egenskaper.

 

Workshop 6 - Supportgrupper -
Sue Youngs intervention mot mobbning, Jessica Schmidt

Jessica

Jessica berättar om det lösningsfokuserade antimobbningsprogram Sue Young utarbetat på 90-talet i Hull, England. Jessica har arbetat med supportgrupper på låg- mellan- och högstadiet och precis som Sues forskning visar haft fantastiska resultat. 

Forskning
Skärmdump gällande Sue Youngs forskning inom området.

Skolverkets rapport från 2009 visar att ingen av de antimobbningsprogram de granskat, däribland Olweus, Friends, Farstametoden, Stegvis med flera, har visat sig vara framgångsrika. Skolverkets sammanfattande bild är att de inte kan rekommendera någon av dessa metoder.

Sues stödgruppsbaserade antimobbningsprogram är en icke-konfrontativ metod som ligger väl i linje med lösningsfokuserat tankesätt och bygger på det grundläggande paradigmet att det är både roligare och mer effektivt att arbeta för ett önskat beteende än mot ett oönskat. 

Jessica

På ett enkelt och engagerande vis berättar Jessica om enastående resultat och fascinerande levnadsöden. Hon ger konkreta exempel på hur man kan arbeta och illustrerar detta genom intressanta fallbeskrivningar.

Deltagarna får tid till reflektion

Gruppsamtal
I grupper om 4-5 personer får deltagarna reflektera över frågorna: Varför tror ni att supporgrupper fungerar? Vad tänker ni är fördelarna med att använda supportgrupper? Vad tror ni är svårigheterna med supportgrupper?

Fördelar med supportgrupper
Fördelarna som gruppdeltagarna kom fram till visas på blädderblocket: Smittar av sig - Lärande - Bekräftelse - Praktiskt värdegrundsarbetet - Skapar relationer


Röster från deltagarna

Tid gavs inte för någon längre intervju men följande röster hördes i kön till kaffet:

  • Helt fantastiskt
  • Asbra/Svinbra
  • Trollbinder
  • Väldigt intressant

Och i slutet av Jessicas workshop så var det en av deltagarna som spontant tackade inför alla:
- Måste få tacka dig – Du har varit helt fantastisk!
Vilket jag, Christina, är snabb att hålla med om. Jag var med och fotade samt lyssnade - och det är jag som har sammanställt dessa avslutande kommentarer.

Fördjupning inom området/länkar


Kontaktinformation

Jessica Schmidt
jessicaschmidt989(at)gmail.com

 -