Hoppa till textinnehållet - Hoppa till aktuell information och nytt på webbplatsen -  - 
Till startsidan för webbplatsen Samordningsförbundet Västmanland - 
 - 
 - Dokumentationer / Lösningsfokuserade ledtrådar 2015

Eva
Eva Eriksson

- Jag jobbar sedan snart ett år tillbaka som kurator på Samordningsteamen i Norra Västmanland, och fördelar min tid mellan teamen i Sala, Hallstahammar/Surahammar samt Fagersta/Norberg/Skinnskatteberg. Tillsammans med mina kollegor i teamen jobbar vi gemensamt med deltagarna som remitteras till oss från någon av remittenterna Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, respektive kommuner eller från Landstinget. Då det finns behov av extra stödsamtal blir jag inkopplad som en del i den arbetslivsinriktade rehabiliteringen. Tidigare har jag bl.a. arbetat med liknande arbete inom arbetslivsinriktad rehabilitering, med coachande verksamhet, omställning och inom HR.

Det som gör mitt jobb så tacksamt och inspirerande, är glädjen över att se andra människor växa, att få ta del av andras inre och yttre resa och se de framgångar och framsteg som våra deltagare gör.

 

 

 

Lösningsfokus, mer eller mindre - hitta ditt eget personliga sätt och våga lita på processen - Workshop 11

Eva Eriksson höll i denna workshop och ger här en kort sammanfattning av innehållet.

Eva håller en presentation om lösningsfokus.

I vårt dagliga arbete möter många av oss deltagare/klienter/kunder med ett lösningsfokuserat förhållningssätt. Troligtvis är vi också många som upplever att vi inte alltid har ”rena” lösningsfokussamtal, så som vi kanske tycker att vi kunde ha eller önskar att vi hade. Min uppfattning är att det många gånger blir väldigt bra ändå, och att det är viktigt att vi vågar bejaka vår eget unika sätt att samtala, samtidigt som vi strävar efter att utvecklas inom området. Att vi kan vara trygga med att vi, med vår egen samlade erfarenhet, kompetens och unika personlighet, i kombination med ibland endast valda delar av den lösningsfokuserade verktygslådan - kan nå långt bara vi litar till processen. Och så länge vi behåller vår genuina nyfikenhet till de människor vi möter och fortsätter att experimentera och öva, så blir vi ju hela tiden bättre och bättre.

Workshopen inleddes med ett poängterande av vikten av att förflytta oss från huvud till hjärta, för att lättare nå fram till andra människor. Därefter följde en kort reflektion över vilken känsla vi ville ha med oss från workshopen och vad vi ville att våra deltagare ska ta med sig från framtida möten som ett resultat av det. Maya Angelou´s citat blev en påminnelse om vikten av att framkalla en känsla; "I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.

Därefter gick jag kort in på min bakgrund, beskrev vad jag personligen tycker är viktigast i mina möten med deltagare i rollen som kurator och vad jag har för förantaganden. Framför allt belyste jag vikten av bemötande och bekräftelse som två mycket kraftfulla katalysatorer i alla möten. Utifrån frågor som kom upp nämnde jag även affektreflektion och intuition som effektiva medel att använda sig av, och gav några exempel kring det.

Övning - Din palett

Vi gjorde vi övningen ”Din palett”, där alla fick reflektera och diskutera kring sin egen unikitet och vad som särskilt gör skillnad i möten med andra.

Övning
Eva introducerar övningen Din palett.

  • Vad använder du av din palett (personlighet, kompetens och erfarenhet) som gör lite extra skillnad i dina möten?
  • Vad mer använder du dig av?
  • Hur märker du det på dina kunder/klienter?

Övning palett - och många intressanta samtal.Alla fick reflektera och diskutera kring sin egen unikitet och vad som särskilt gör skillnad i möten med andra.

Vi avslutade med en Walking scale, där vi dels skattade i vilken omfattning vi upplever att vi hittat vårt eget personliga sätt, vad som redan fungerar, och hur det känns när vi är på 10 på skalan.    

Fördjupning

LF - mer eller mindre, Evas presentation (pdf, ny flik)

Kontaktinformation

Eva Eriksson
eva.x.eriksson(at)ltv.se

 -