Hoppa till textinnehållet - Hoppa till aktuell information och nytt på webbplatsen -  - 
Till startsidan för webbplatsen Samordningsförbundet Västmanland - 
 - 
 -  Dokumentationer / Lösningsfokuserade ledtrådar 2014

Sussan

Sussan Öster - presentation

Lösningsfokus är för mig användbart i möten på individ-, grupp- och organisationsnivå. Jag handleder och utbildar i lösningsfokuserat gruppledarskap och använder lösningsfokus när jag är moderator för stora grupper som samlas för utveckling inom eller mellan verksamheter. På senare tid har jag upptäckt att lösningsfokus är ett bra uppföljningsverktyg som även kan leda till effektivt förbättringsarbete. Fördelar med lösningsfokus i jämförelse med problemfokus är att människor slipper den krångliga och svåra vägen att försöka förstå problemen och dess orsaker innan det går att göra något åt det! Förändring kan komma igång lite tidigare. Det blir också roligare!

Jag har magisterexamen i folkhälsovetenskap, är utbildad kommunikatör och friskvårdspedagog. Min anställning är som metodutvecklare vid Kompetenscentrum för hälsa inom Landstinget Västmanland. Jag är mycket tacksam över att jag, från 2007, fick lära mig lösningsfokus av Björn Johansson, SolutionCLUES/ SolutionSurfers. Jag följer med i nationella och internationella samtal och utvecklingsarbeten om lösningsfokuserat förhållningssätt, praktik och forskning på olika arenor. Det är spännande och användbart! I Västmanland arbetar jag bl.a. med att via Samordningsförbunden stödja den fortsatta utvecklingen av det lösningsfokuserade arbetssättet inom och mellan myndigheter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frågestickan i sin helhet:

Frågesticka Lösningsfokuserade möten

 

 

Workshop 1 -
PLUSsa på din kompetens, Sussan Öster

Lösningsfokuserat arbetssätt är för mig relativt lika oavsett om jag arbetar med individer, små eller stora grupper, verksamhetsutveckling eller samverkan. Det grundläggande är att verkligen tro på att individen eller gruppen är expert på sin egen lösning och redan har den inom sig.

PLUS-modellen

För att lyckas hålla i processerna och vara katalysator och facilitator för att saker ska utvecklas i önskvärd riktning har jag ett lösningsfokuserat flödestänkande i bakhuvudet. Här kan Michael Hjerts PLUS-modell vara ett konkret stöd. Det ger en bild av vilken fas vi befinner oss i och ledtrådar till vilka frågor som kan vara hjälpsamma att ställa för att klienten ska finna sin egen lösning.

PLUS-modellen
Beskrivning av den lösningsfokuserade processen, modifierat utifrån PLUS-modellen.

Plattformsarbetet handlar om att bygga ett samarbete för att kunna gå vidare och samkonstruera en bra lösning för klienten. I plattformen skapar vi en relation och ringar in vad samtalet ska handla om, oftast utifrån en fråga om vad klienten har för förhoppning om vad samtalet ska leda till.

Lösningsscenariot kan vi rita som ett framtidsmoln där vi hjälper klienten att formulera detaljerade beskrivningar av hur den vill ha det (istället) och hur det märks, att det har blivit så, av klienten själv och av signifikanta andra.

Undantagen ritar jag som ett stort U med resurser, styrkor kompetenser som går att ”ösa ur”. Det är sådant som redan fungerar eller har fungerat tidigare och som kan vara användbart för att ta sig i riktning mot den önskvärda framtiden. Det finns alltid tillfällen då problemet inte är lika påtagligt starkt. Vad gör personen då? Undantagen hänger ihop med våra resurser, styrkor och det vi är kompetenta i.

S, slutligen, står för steg. Men det skulle också kunna syfta till det engelska ”signs”. Att planera för eller se sig själv kunna ta små, små steg inom bara några dagar och/eller att lägga märke till tecken på när saker fungerar bra. Det är faktorer som underlättar utvecklingen i den riktning klienten vill.

Samtalsövning - Grundprinciper i lösningsfokus

Det finns några grundprinciper för lösningsfokuserat arbetssätt. Den som önskar arbeta lösningsinriktat kan fundera hur det märks och vad som är till hjälp för att följa principerna:

Samtalsövning grundprinciper i lösningsfokus.
Gör mer av det som fungerar! Om det inte fungerar: gör något annorlunda! Bevara det som är helt: om det inte är trasigt ha inte sönder det! Går det för långsamt: sänk farten!

Gruppsamtal

LF korttidsterapi och bemötande

Lösningsfokuserad kortidsterapi utvecklades under början av 1980-talet av Steve de Shazer och Insoo Kim Berg som arbetade med familjeterapi vid BFTC i Milwaukee, USA. Ett av Insoo Kim Bergs viktigaste ledord var: - always adress a person in her recources first.

Hur gör vi det i våra professionella möten med klienter, grupper eller medarbetare? Vilka saker uppskattar du hos dina kollegor? Hur ser du på dina klienter och vad förmedlar du om detta inledningsvis i mötet?

Harry Korman, LF praktiker och utbildare  och psykiater, var en av de första att ta LF till sverige. Han säger att lösningsfokus är mycket lätt att förstå men väldigt svårt att praktisera och att mycket träning krävs. Det är svårt att förklara vad LF är eller hur det går till. Det kan behöva upplevas annars kan det kännas banalt. Kanske därför att vi är vana vid att lösa problem. Vi lever i en naturvetenskaplig värld där felsökning är central. Mark McKergow beskriver detta i sina resonemang om komplicerat och komplext.

I lösningsfokus utgår vi ifrån att problem och lösning inte behöver hänga ihop alls. De kan befinna sig i olika världar/paradigm.

Sussan
Det här citatet av Maya Angelou av berör mig djupt OCH jag tycker att jag kan associera det till lösningsfokuserat förhållningssätt: "I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel."

Sussan

Vad är det människor gör som gör att du känner dig bra till mods? Alla människor har behov av att känna sig betydelsefulla, kompetenta och omtyckta (liksom Will Schutz forskade om på 1950-talet och skapade sin relationsteori) vilket lösningsfokuserat arbetssätt kan bidra till.

Samtalsövning

Samtalsövning
Samtal mellan Ola och Sussan.

Hur lyssnar vi, vad väljer vi ut och vad bygger vi vidare på i våra samtal? Vi provar på att genomföra två olika typer av coachande samtal: ett problemfokuserat och ett lösningsfokuserat. Reflektionerna efteråt var intressanta! Du kan lätt prova detta själv med en kollega eller vän. Våra förantaganden "lyser igenom" i våra frågor!

Definition - Lösningsfokus

För den som gillar definitioner så har jag sammanfattat denna från Harry Korman (2013):
Lösningsfokus är en dialogisk kompetensmodell där fokus är på klientens önskade framtid, tidigare framgångar och de styrkor och resurser hos klienten och i dennes nätverk som kan förklara tidigare framgångar. Klienter och behandlare samarbetar i dialoger för att tillsammans bygga lösningar, snarare än att utforska och lösa problem

Övning - Frågesticka till klientmöten

Frågesticka

De lösningsfokuserade frågorna (se bild ovan och till höger) ska hjälpa den vi samtalar med att hjälpa sig själv. Vi kan behöva laborera med att finna frågor som passar oss själva som samtalsledare och som fungerar för dem vi möter i våra verksamheter. Kanske kan den här frågestickan med några förslag till frågor vara till nytta och inspiration för dig?

Forskningsöversikt

För dig som är intresserad av evidensläget så visade Johanna Gustavssons litteraturgenomgång att lösningsfokuserad korttidsterapi har starkast evidens på depressiva symptom och ångest. Även effekt i skolmiljö, familj, fysisk hälsa, kriminalitet, ungdomsbrottslighet och inom arbetslivsinriktad rehabilitering. Styrkan med lösningsfokuserad korttidsterapi är de relativt korta behandlingstiderna.

Ur de professionellas perspektiv framgår förbättrat kommunikationssätt och samarbete med klienter, högre tillfredsställelse med arbetet och en utmaning att lämna probleminriktning och ibland en konflikt med organisationens etablerade arbetssätt.

Lösningsfokuserat inom ledarskap och organisation

Hostleadership – att se ledarskapet som ett värdskap - handlar om att både vara "in charge och in service" för sin personal, att medvetet kliva framåt respektive bakåt. Detta kommer vi att arbeta med i den kommande ledarskapsutbildningen som samordningsförbunden erbjuder under våren.

Jackson/McKergow säger att lösningsfokuserat ledarskap gör att vi "Undviker det fruktlösa sökandet efter problem och tar den direkta vägen mot lösningen". McKergow hänvisar till en modell som hjälper oss se flödet i den önskvärda utvecklingen utifrån ett tidsperspektiv. Kompatibelt med PLUS-modellen.

A User´s guide to the future.

Avslutningsvis

Avslutningsvis, efter att ha känt den höga energinivån och kreativiteten i samtalen i rummet sänder jag med en fråga att fundera över, om du har lust:

Vad kan du själv se dig göra annorlunda eller mer av inom de närmaste 48 timmarna, för att utvecklas inom lösningsfokus till följd av det som du har varit med om i morse.
Vad kan du själv se dig göra annorlunda eller mer av inom de närmaste 48 timmarna, för att utvecklas inom lösningsfokus till följd av det som du har varit med om i morse?

Kontaktinformation

Sussan Öster
sussan@goodsolution.se

Fördjupad information/Länkar

Referenser

Berg, I. K. and P. Szabó (2005). Brief Coaching for Lasting Solutions. New York, W.W. Norton & Company.
De Jong, P. and I. K. Berg (2013). Lösningsbyggande samtal. Lund, Studentlitteratur.
Franklin, C., T. S. Trepper, et al. (2012). Solution-Focused Brief Therapy: A Handbook of
Jackson, P.Z. and McKergow (2007). Lösningsfokuserat Ledarskap: gör coaching och förändring enkelt.
Korman, H., J. Beavin Bavelas, et al. (2013). "Microanalysis of formulations in Solution-Focused Brief Therapy, Cognitive Behavioral Therapy, and Motivational Interviewing" 32(3): 31-45.
Lipchik, E. (2002). Beyond Technique in Solution-Focused Therapy: Working with Emotions and the Therapeutic Relationship. New York, The Guilford Press.
McKergow, M. and H. Korman (2009). "Inbetween - neither inside nor outside: The radical simplicity of Solution-Focused Brief Therapy." Journal of Systemic Therapies 28(2): 34-49.
Ratner, H., E. George, et al. (2012). Solution Focused Brief Therapy: 100 Key Points & Techniques. East Sussex, Routledge.
Szabó, P. and D. Meier (2008). Coaching Plain & Simple: Solution-focused Brief Coaching Essentials. New York, W.W. Norton & Company.
Ångström, E. (2013). Lösningsfokuserat arbetssätt: anställdas upplevelser av lösningsfokus vid förändringsarbete. Akademin för hälsa, vård och välfärd Folkhälsoprogrammet Mälardalens högskola.

Röster från deltagare - samtal vid lunchen

Röster från deltagare.

Här följer svar på några frågor efter Sussans workshop:

  • Beskriv med ord din känsla efter den här workshopen.
    -
    stärkande, inspirerande, nyladdad, energikick, motiverad
  • På vilket sätt kommer den workshop som du just varit på att vara till nytta i ditt arbete kanske redan i morgon?
    - Övningarna har varit bra kanske inte bara för yrkesrollen utan även privat.
  • Hur kommer dina arbetskamrater märka att du har varit på den här workshopen?
    - Jag kommer att ställa andra frågor.
    - Jobba mer med lösningsfokus.
    - Driva att fler medarbetare får utbilda sig i LF.
  • Vad tänker du på när jag säger ”lösningsfokuserat arbetssätt”?
    - Komma vidare, inte fastna – utgå från individen.
    - Det goda samtalet.
    - Att deltagarna själv styr lösningen.
    - Deltagarna äger sin egen process och vi är med vid sidan.
  • Vad ser du för fördelar med lösningsfokuserat förhållningssätt?
    -
    Stärka individen, mer fokus på lösning.
    - Mer uttalat fokus på det positiva – ta vara på resurser.
    - Få samtalet att gå framåt genom att ställa rätt frågor.
    - Att jag erbjuder ett alternativ till det vanliga samtalet
    - Fokusera på det som fungerar.

Och till slut ett avslutande citat från lunchen:
"Många klienter som jag träffar har haft många samtal tidigare och upplever ett lösningsfokuserat förhållningssätt som positivt. De tycker att det låter som en bra idé att se till resurser istället för att fokusera på svårigheter och problem. Jag har klienter som kallar sig för ”samtalsproffs” pga så många tidigare samtal men de får ändå en Aha-upplevelse när de börjar med Lösningsfokus."

Några fler citat från workshopen:

"Blev jätteinspirerad efter Sussans workshop. Jag försöker att jobba efter LF. Bra att sätt sina egna mål - individuellt hur man vill må och ha det i livet. Bra att få följa samtalet (livecoachingen utifrån problem - respektive lösningsfokus) mellan Sussan och Ola."

"… tack för en mycket bra och grundlig genomgång av Lösningsfokus. Det blev Pluss!"

"Det var ett kanonbra upplägg. Jag blir så peppad av att ha en grupp med LF fokus."

 -