Hoppa till textinnehållet - Hoppa till aktuell information och nytt på webbplatsen -  - 
Till startsidan för webbplatsen Samordningsförbundet Västmanland - 
 - 
 -  Dokumentationer / Lösningsfokuserade ledtrådar 2014

Urban

Urban Norling - presentation

Efter officershögskolan tidigt 80-tal och några år som utbildare inom försvarsmakten startade jag eget företag där kärnverksamheten sedan dess är utvecklingsinsatser för organisationer, grupper och individer. Uppdragsgivare är företag (i Sverige och andra länder), offentliga organisationer och myndigheter. Exempel på uppdragsgivare; Procordia, Kraft Foods, Lufthansa, Försäkringskassan, Socialförvaltningar, Arbetsförmedlingen, Landsting, Kommuner och Samordningsförbund.

Jag har ett långt idrottsligt engagemang, främst inom ishockey där jag som ledare, utbildare och tränare jobbat lösningsfokuserat gällande individ- och teamutveckling samt i matchcoachning på barn-ungdom-senior och elitnivå. Sedan 1981 har jag också jobbat med socialförvaltningen i Göteborgs stad och ungdomar som befinner sig i socialt ansträngda och tuffa miljöer där medlevarskap i kombination med lösningsfokus visat sig vara ett framgångsrikt sätt att nå positiv och långsiktigt hållbar utveckling.

Oavsett sammanhang så inspireras jag av den kraft som skapas när tilltron till sig själv och andra stärks – och hur lösningsfokus, genom ofta små förändringar och steg, kan bidra i detta.

Urban Norling fil.mag.
Seniorkonsult lösningsfokuserat arbetssätt
Individ, grupp & organisationsutveckling genom;
utbildning-coaching-handledning-processledning

Kuriosa om Urban

  • över 1500 medlevardygn med ungdomsgrupper
  • varit spelarutvecklingsansvarig på region Väst Svenska Ishockeyförbundet
  • jobbat flera år med ledningsgrupper i Budapest
  • jobbat med över 350 företagsledningar

 

 

Workshop 2
Lösningsfokuserat ledarskap i praktiken
Urban Norling

Företag och organisationer befinner sig i ständiga förändringsprocesser samtidigt som dagliga sysslor och aktiviteter ska utföras. Utvecklingen driver fram nya strategier och arbetsmetoder, nya organisationsmodeller, marknader och målgrupper samt nya både interna och externa samarbeten samt nya villkor och nya förutsättningar.

De flesta organisationer och verksamheter verkar i en komplex tillvaro med ständiga riktningsförändringar, nya villkor och förändrade förutsättningar. En hörnsten i denna tillvaro är medarbetarnas tilltro till ledarskapet, en tilltro som är av central betydelse i det vardagliga arbetet och för skapandet av resultat. 

  • Hur kan det lösningsfokuserade ledarskapet bidra till att dina medarbetare upplever sig kompetenta, betydelsefulla och omtyckta?
  • Hur kan du som ledare bidra till att medarbetarskapet utvecklas på ett sätt som stärker din organisations förmåga och kraft att än bättre möta och hantera ständigt närvarande utmaningar?
  • Hur kan du som ledare stärka medarbetarnas motivation att bidra med sitt bästa och göra skillnad?

Urban in action.

Kundcase - Krafts foods i Norge

I denna workshop presenterade Urban konkreta exempel av hur det lösningsfokuserade ledarskapet kan tillämpas i praktiken. I workshopen presenterades bakgrund, upplägg och genomförande av en lösningsfokuserad intervention inom Krafts foods i Norge. Interventionen planerades och genomfördes av Björn Johansson och Urban Norling. Arbetet följdes och utvärderades i en kontrollerad studie av PEF Universitetet i Wien, Österrike med Dr. Günter Lueger.

Interventionens upplägg och genomförande byggde helt på lösningsfokuserade grundprinciper. Tidsmässigt var insatsen att betrakta som kort – med 6 heldagar á 6 timmar samt 3 coach och uppföljningstillfällen á 3 timmar. Tidsramen för intervention var 5 månader. Målgruppen var produktionsanläggningens mellanchefer.

Den grundläggande frågeställningen var: Är det möjligt att den lösningsfokuserade interventionen kan påverka deltagarnas beteende och därmed produktionsresultatet?

Four Levels of Learning Evaluation.

Mätningarna skulle utgå ifrån de två högsta nivåerna enligt D. Kirkpatricks – Four levels of evaluation learning (fyra nivåer i utvärdering av lärande) som är; Nivå 3 - Förändringar i beteende och nivå 4 - Resultat (produktionsresultat).

Genomförandet utgick ifrån den pedagogiska ledarskapsmodell som utbildarna (Björn Johansson & Urban Norling) själva utvecklat.

Modellen - Fyra faser i ett driftsnära ledarskap, innehåller fyra betydelsefulla delar;
1) Observation,
2) Feedback,
3) Identifiera förbättringsområden och utveckla mål,
4) Uppföljning.

Varje fas består av lösningsfokuserade frågor som syftar till att ge perspektiv, svar och idéer framåt.

Lärande loopen

Genomförande med lärande loopen.

Under interventionstiden utvecklas deltagarnas färdigheter i de fyra faserna genom den ”Lärande loopen” (Björn Johansson & Urban Norling). Den ”Lärande loopen” beskriver vår metodiska tillämpning av lösningsfokus i ett sammanhang där coaching och utbildning situationsanpassas och integreras i varandra. Deltagarnas frågeställningar och utvecklingsområden kopplas till kontext (ramen för företagets uppsatta verksamhetsmål). Utifrån egna erfarenheter och observationer av framgångsrika (önskvärda) situationer och framsteg, bygger deltagarna vidare i lösningsbygget med små angelägna och konkreta steg framåt.

Varje träff utgår ifrån loopen enligt följande;

  1. Följa upp (omfattande uppföljning och utforskande av vad som är bättre och/eller gått på rätt håll?).
  2. Framtidsscenario (utforska förbättringsområden, mål, hur vill ni ha det istället?),
  3. Befintliga resurser (upptäcka goda exempel, resurser, styrkor, kompetenser och annat som är till hjälp i arbetet framåt).
  4. Nästa lilla steg (idéer om konkreta steg framåt som har tilltro och anses genomförbara)
  5. Koppla ihop (exponering av olika LF verktyg och övningar som är relevanta i sammanhanget).
  6. Följa upp, här börjar loopen igen med ny uppföljning osv.

Utvärderingen av interventionen bestod dels av jämförelser i hårdfakta (produktionsresultat) mellan den aktuella produktionsanläggningen Maarud i Diesenå, Norge och systerföretaget (jämförelseanläggning) med exakt samma produktionssystem, Estrella i Angered, Sverige. Mätning gjordes innan, under och efter interventionen. Utöver mätningar av produktionsdata gjordes enkätundersökningar, självskattningar, gruppintervjuer och individuella djupintervjuer. I workshopen presenterades både kvalitativa och kvantitativa resultat som bevisar den positiva effekten av interventionen.

Några exempel kvalitativa resultatområden;

  • Time management (förbättrad tidsplanering)
  • Feeling as a teamleader (förbättrat teamledarkänsla)
  • Teamleader abilities (förbättrad teamledarförmåga)
  • Communication style (förbättrad kommunikation)
  • Feedback (förbättrad återkoppling och feedback)
  • Proposals for improvements (fler förbättringsförslag)

Några exempel kvantitativa resultatområden;

  • Return by customers (minskat antal returer)
  • Faults in production (minskat antal fel i produktionen)
  • Absence (minskad frånvaro)

PEF Universitetets resultatsammanfattning

”Vi kan fastställa att den lösningsfokuserade interventionen som utfördes på produktionsanläggningen i Diesenå medförde signifikanta förbättringar både av det praktiska ledarskapet (beteende) och verksamhetens produktivitet”
- Lueger, Luisser & Hoffman -
PEF - Private University for Management, Vienna, Austria

Deltagare på workshopen

Fördjupning

Kontaktinformation

Urban Norling
urban(at)goodsolution.se


Reflektion från deltagare

"Det här var nyttigt, lärorikt och spännande. Hela processen med lösningsfokus är intressant ur feedbacksynpunkt – att lyfta fram det som är positivt. För mig är lösningsfokus ett pragmatiskt arbetssätt. Det har varit härligt att få med sig andras perspektiv – att få med sig tankar och idéer."
Peter, arbetsförmedlare

 -