Lotta Dalenius - presentation
Jag heter Lotta Dalenius och jag arbetar som avdelningschef inom Landstinget Kronoberg och är ursprungligen specialistutbildad sjuksköterska och vårdlärare med två magisterexamina i pedagogik och vårdvetenskap. Har undervisat på Linnéuniversitetet i bland annat ledarskap och konflikthantering samt didaktik och jag har även en diplomutbildning inom lösningsfokus.
Jag använder lösningsfokus som förhållningssätt i livet och i mitt ledarskap, där jag antar ett coachande ledarskap för att lyfta fram medarbetarnas inre kompetens och idéer om hur verksamheten kan utvecklas. Alla gör så gott vi kan, och gör val utifrån de erfarenheter, kunskaper och förutsättningar vi har. Vi kan alltid få mer kunskap, andra erfarenheter och andra förutsättningar som gör att vi väljer andra handlingssätt. Kanske idag eller nästa vecka. Vi kommer göra andra val som är bättre för oss och därigenom för omgivningen. Nyttan av lösningsfokus i detta är att vi alla bär med oss en vilja att göra så bra val som möjligt. Ibland kan vi behöva få en fråga som hjälper oss att definiera vart vi är på väg för att hitta fram till vårt mål.
Workshop 3 -
Lösningsfokuserat ledarskap och medarbetarsamtal, Lotta Dalenius
I sin roll som ledare och chef skall man besitta ett flertal olika kompetenser. Inte bara har chefen verksamhetens övergripande mål att tänka på att uppfylla. Medarbetarna måste beredas delaktighet, goda relationer skall byggas och utveckling - och förbättringsarbete skall drivas.
Genom lösningsfokuserade medarbetarsamtal kan man lyfta fram medarbetarens egen idé om hur utvecklingen på arbetsplatsen kan se ut. Det skapar meningsfullhet, delaktighet och en vilja att göra sitt bästa på arbetsplatsen. En grundläggande god relation mellan chef och medarbetare leder till ett lättare sätt att koppla samman verksamhetens mål med medarbetarens inre kompetens och möjligheter. Att leta efter skillnaden som gör skillnaden helt enkelt.
I workshopen började vi med att påminna oss själva om de yttre och inre förutsättningar som behöver finnas för att kunna bjuda in till ett gott möte mellan chef och medarbetare. Att tänka på hur, vad, var och när vi samtalar är en viktig pusselbit till att skapa en grundläggande trygghet. Det kan vara så enkla saker som hur vi bjuder in till samtalet, vart vi sitter, hur stolarna står placerade eller om vi bjuder på kaffe eller inte.
Genom lösningsfokuserade frågor kan vi sedan nå fram till medarbetarens inre styrkor och kompetenser. Vi kan skapa förståelse för systemteoretiska sammanhang genom att sätta oss i perspektiv med omvärlden. Att utforska olika nivåer i verksamheten och hur medarbetaren ser på önskvärda förbättringar och det som man kan göra mer av är viktigt. Man kan med fördel utforska organisatorisk nivå, grupp- och individnivå. Skapa en sammanhangskänsla att medarbetaren är en viktig kugge i verksamheten.
Det presenterades också ett sätt att implementera/ jobba med ett formulär där medarbetarens mål kopplas samman med verksamhetens mål. (Utvecklingssamtal/måldokument). Diskussioner förkom runt detta, och vi diskuterade hur ledaren kan finna medarbetarens kompetenser som matchar verksamhetens specifika behov. Vi diskuterade lönekriterier relaterat till verksamhetens mål, och hur dessa på ett tydligt sätt kan stärka medarbetarens förståelse för vad hen behöver göra mera av för att nå högre.
Samtal kring frågorna: "Kopplar ni idag ihop medarbetarsamtalet med verksamhetsplanen och lönekriterierna? I så fall; hur? Hur skulle du vilja att det ser ut? Fördelar/Nackdelar?
Även vilka kompetenser som kan användas för att medverka till att vi når våra mål. Det ger också en enkel och tydlig signal till medarbetaren; detta skall vi följa, detta är vad vi har att förhålla oss till. Det blir klart och tydligt vad man skall jobba med.
Fördjupning
Lotta Dalenius presentation - Lösningsfokuserat ledarskap och medarbetarsamtal (pdf 2,2 MB)
Kontaktinformation
Lotta Dalenius
charlotte.dalenius(at)ltkronoberg.se