Fontänhus

Vad är Fontänhus?

Ett Fontänhus hjälper personer som lever med psykisk ohälsa att bryta isolering och öka meningsfullhet. Fontänhusens modell är en psykosocial arbetsinriktad rehabilitering som stödjer människor som lever med psykisk ohälsa på vägen till återhämtning. Grundtanken är att ta tillvara och utveckla människors friska sidor genom arbete och gemenskap. I den inbjudande och inkluderande miljön erbjuds medlemmar ett helhetsstöd och meningsfulla arbetsuppgifter som skapar en känsla av att vara behövd. Det leder till att medlemmarna mår bättre och gör stegförflyttningar mot arbete och studier. Medlemskap i Fontänhus är frivilligt, livslångt, kostnadsfritt och inriktar sig på personer mellan 18 och 65 år.

Fontänhusmodellen är evidensbaserad och bidrar till minskade samhällskostnader. Idag finns det 16 Fontänhus i Sverige och över 360 i hela världen.

Fontänhus i Västmanland?

I en tid då den psykiska ohälsan drabbar allt fler och då oro, ensamhet och utanförskap är stort behövs fler platser som främjar gemenskap, delaktighet och psykisk hälsa. Fontänhusmodellen är ett koncept som skulle kunna möta detta behov också i Västmanland.

En förstudie i Västmanland (2021) visade att målgrupper för Fontänhus finns i hela länet.

Samordningsförbundet hör ofta, både från våra medlemsorganisationer och från brukarorganisationer, att intresset och behovet av öppna, effektiva och välkomnande insatser är stort för personer som lever med psykisk ohälsa.
Samordningsförbund Västmanland kan och ska inte driva Fontänhus, men vill däremot därför hjälpa till att skapa mötesplatser för att gemensamt undersöka möjligheterna att etablera ett eller flera Fontänhus i Västmanland.

Är du intresserad av att vara med och bidra på något sätt?
Hör i sådana fall av dig till någon av oss på Samordningsförbundets kansli. Du hittar kontaktuppgifter här: Kontakt

Samhällsekonomisk utvärdering (Payoff)

Företaget Payoff fick 2021 i uppdrag av Sveriges Fontänhus Riksförbund att genomföra en extern utvärdering av fontänhusens verksamhet i Sverige, med fokus på samhällsekonomiska effekter. Payoff skriver i sin utvärdering:

”Medlemmarna på fontänhusen får ett effektivt stöd för att deras mående ska förbättras och att det leder till betydligt förbättrad upplevd hälsa samt betydligt minskat behov av stöd från sjukvården.

Flera medlemmar får ett så effektivt stöd att de klarar av att ta tydliga steg mot arbete, studier och egenförsörjning. Grunden för detta arbete finns inom ramen för verksamhetens 37 riktlinjer, där strukturen kring den Arbetsinriktade dagen spelar en viktig roll.

Medlemmarna beskriver att de som helhet är mycket nöjda med det stöd som de får från fontänhusen och flera av de intervjuade individerna har berättat att stödet har varit direkt livsavgörande.

Den samhällsekonomiska utvärderingen visar på hög lönsamhet samt att återbetalningstiden är kort. Huvudorsakerna är att insatsen kostar relativt lite i förhållande till de resultat som skapas i form av minskad förbrukning av sjukvård och
andra samhällsresurser samt den ökade andelen av medlemmarna som klarar av
arbete och studier. Både kommunen, regionen och staten får en positiv samhällsekonomisk lönsamhet. Återbetalningstiden på samhällsnivå är sju månader, vilket indikerar att fontänhusen är en effektiv insats för målgruppen.”